Paribahasa Bahasa Sunda


1.Paribasa Wawaran Luang

Eusina ngebrehkeun pangalaman anu geus lumrah di masyarakat sarta mangrupa bahan babandingan pikeun laku lampah urang.

Contona:

  1. Adat kakurung ku iga. Hartina, adat atawa kabiasaan anu geus hese dipiceunna.
  2. Mihaphayam ka heulang. Hartina, mihape atawa titip barang ka nu geus kanyahoan teu jujur.
  1. Kokoro manggih Mulud, puasa manggih Lebaran. Hartina mang pang meungpeung.
  2. lwak nangtang sujen. Hartina, wani nyorang pibahayaeun.
  3. Hulu gundul dihihidan. Hartina, nu keur untung tambah untung.

 

2. Paribasa Pangjurung Laku Hade

Eusina pikeun pangjurung milampah kahadena.

Contona :

  1. Ari diarah supana, kudu dijaga catangna. Hartina, ari aya barang (banda) anu diala hasilna, kudu daek ngurusna.
  2. Ambek sadu santa budi. Hartina soleh hate
  3. Cikaracak ninggang batu, laun-Iaun jadi legok. Hartina, upama dileukeunan bari junun sagala rupa nu hese oge bakal bisa.
  4. Ka hare up ngala sajeujeuh, ka tukang ngala sajeungkal.Hartina, hirup ati-ati make itungan.
  5. Kajeun panas tonggong asal tiis beuteung. Hartina nuduhkeun jelema getol digawe cape oge ngeureuyeuh we nu nu antukna bisa meunang pangupa jiwa.

3. Paribasa Panyaram Lampah Salah

  1. CuI dogdog tinggal igel. Hartina, ninggalkeun gawe baku, terus migawe pagawean nu taya hasilna.
  2. Meungpeun carang ku ayakan. Hartina, api-api teu nyaho, ngantep jelema anu migawe pagawean salah.
  3. Kawas awi sumaer di pasir. Hartina, luak-leok pikir,teu puguh tangtungan.
  4. Pupulur memeh mantun. Hartina, mentaburuhan memeh prak digawe.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: